Ямпільська громада
Сумська область, Шосткинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПУБЛІЧНИЙ ЗВІТ

Дата: 23.02.2022 11:00
Кількість переглядів: 600

 

Ямпільського селищного голови про свою роботу та роботу виконавчих органів селищної ради та здійснення державної регуляторної політики відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

      

         Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» звітую перед селищною територіальною громадою за підсумками роботи року, що минув з часу створення громади.

Ямпільська селищна територіальна громада утворена після проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року на новій територіальній основі. Першою установчою сесією 8 грудня 2020 року визнано повноваження голови та 22 депутатів, обрано секретаря ради.

2021 рік для новоствореної Ямпільської селищної територіальної громади був насиченим роком роботи у новому територіальному форматі, з новими розширеними повноваженнями та великою відповідальністю, адже громада фактично отримала інфраструктуру та повноваження, які мали районна державна адміністрація та районна рада, як органи управління районного рівня.

До складу Ямпільської селищної територіальної громади увійшли території Ямпільської селищної, Воздвиженської, Степненської, Білицької, Паліївської, Антонівської, Шатрищенської, Усоцької сільських рад, а це 32 населені пункти, які увійшли відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» у 5 створених  старостинських округів з адміністративним центром в смт Ямпіль в таких межах:

Воздвиженський старостинський округ з центром у селі Воздвиженське, до складу якого увійшли села: с. Воздвиженське, c. Говорунове, c. Рождественське, c. Сороковий Клин, c. Грем'ячка, c. Окіп, c. Олине, c. Туранівка;

Усоцький старостинський округ з центром в селі Усок, до складу якого увійшли села: с. Усок, с. Паліївка;

Імшанський старостинський округ з центром в селі Імшана, до складу якого увійшли села: с. Імшана, c. Діброва, c. Привокзальне;

Степненський старостинський округ з центром в селі Степне, до складу якого увійшли села: с. Степне, c. Майське, c. Феофілівка, с. Білиця, c. Базелівщина, c. Олександрівське, c. Чижикове;

Шатрищенський старостинський округ з центром в селі Шатрище, до складу якого увійшли села: с. Шатрище, c. Деражня, c. Папірня, c. Скобичівське, с. Антонівка, c. Лісне.

Загальна площа  Ямпільської селищної територіальної громади - 520,96 кв.км. Загальна кількість населення станом на 01.01.2022 становить 8153 особи. Відстань населених пунктів до центру громади варіює від 3,2 км до 22,3 км.

На території селищної ради здійснюють діяльність  2 промислових підприємства: ДП «Ямпільський агролісгосп» та ДП «Свеське лісове господарство»,  діє 12 сільськогосподарських підприємств, 15 фермерських господарств, здійснюють підприємницьку діяльність 264 особи.

Рішенням одинадцятої сесії Ямпільської селищної ради восьмого скликання від 14.07.2021 «Про затвердження символіки Ямпільської селищної ради Сумської області», після проведення відкритого конкурсу, затверджено офіційну символіку Ямпільської громади – герб і прапор, а також гімн громади. Символіку громади було презентовано 23 серпня на заходах, присвячених дню громади.

З моменту утворення громади майже 3 місяці тривала робота з реорганізації 7 сільських рад шляхом приєднання їх до Ямпільської селищної ради. Впродовж грудня 2020 року працювала комісія з реорганізації сільських рад. Рішенням шостої сесії Ямпільської селищної ради восьмого скликання від 26.02.2021 «Про затвердження передавальних актів» було затверджено передавальні акти колишніх сільських рад. Згідно з передавальними актами основні засоби та товарно-матеріальні цінності прийнято у комунальну власність Ямпільської селищної територіальної громади. Крім того, заклади, що перебували на балансі сільських рад, а це 6 клубних закладів, прийнято і утримуються за рахунок бюджету громади. 

         Після утворення Шосткинського району було прийнято у комунальну власність громади 15 закладів (із 19 закладів ліквідованого Ямпільського району), із них: закладів освіти – 10 , закладів культури - 4, лікарня - 1.

Чимало часу зайняв процес реорганізації комунальних підприємств, установ та закладів. Ця робота зайняла майже 4 місяці (розробка і затвердження статутних документів, положень, формування штатів, кошторисів, передача майна, переведення людей і т.д.).

Враховуючи розгалужену мережу закладів, бюджет Ямпільської селищної ради на 2021 рік довелося приймати з незабезпеченістю по заробітній платі з нарахуваннями та оплаті енергоносіїв в сумі 8 мільйонів 854 тисячі 300 гривень.

Ямпільська громада,  як орган  місцевого  самоврядування, дотримується зазначених законодавством принципів законності, гласності, колегіальності, поєднання місцевих і державних інтересів.

Як голова громади, намагаюсь побудувати злагоджену, відкриту роботу депутатського корпусу, виконкому та працівників селищної ради. 

Селищна рада публічна і відкрита у своїй діяльності, про  що свідчить робота з висвітлення роботи ради, прийнятих документів на сесіях ради, засіданнях виконавчого комітету, робота комісій та виконкому, а також  новини про життя громади. Створено нову версію офіційного сайту селищної ради, яка повністю відповідає вимогам зі створення (модернізації) офіційних веб-сайтів (веб-порталів) органів виконавчої влади, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2019 р. № 493. Створено 28 рубрик, що стосуються діяльності селищної ради та її підрозділів. Передбачено розділ «Електронна петиція». Сайт легкодоступний та відкритий для жителів та гостей громади, пристосований для людей з вадами зору. Починаючи з 2021 року сайт має 41 тис. відвідувань, розміщено 437 новин, 100 оголошень.

12 квітня 2021 року створено офіційну сторінку селищної ради у Facebook, на сьогодні вона має 531 підписника та 36 тисяч 901 відвідування користувачами мережі. Щоденно ведеться робота по її наповненню інформаційними матеріалами.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» основною організаційно-правовою формою діяльності рад є сесія. Закон визначає, що сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал.

Усього за звітний період відбулося 17 пленарних засідань сесій селищної ради восьмого скликання, на яких розглянуто 1152 питання, з них земельних- 899.

Така кількість сесійних засідань була зумовлена нагальною потребою для  вирішення ряду важливих питань життєдіяльності новоствореної громади, управління майном,  земельними питаннями та задля вирішення питань, порушених у зверненнях громадян, клопотаннях підприємств, установ та організацій. Найважливішими серед них стали питання про прийняття бюджету селищної територіальної громади на 2021 рік, 12 селищних галузевих програм, про реорганізацію комунальних установ, організацій та підприємств селищної ради, про прийняття у комунальну власність земельних ділянок державної власності, про встановлення місцевих податків та зборів, про співпрацю у сфері надання адміністративних послуг.

Рішення селищної ради приймались відкритим поіменним голосуванням, результати яких оприлюднені на офіційному сайті селищної ради у день голосування.

Усі питання, які розглядалися на сесіях, в обов’язковому порядку були попередньо опрацьовані на засіданнях постійних комісій:

з питань бюджету, фінансів, планування, ринкових реформ і управління комунальною власністю (18 засідань, розглянуто 224 питання);

з питань промисловості, транспорту, зв’язку, будівництва, агропромислового комплексу, розвитку підприємництва та охорони навколишнього середовища (14 засідань, розглянуто 939 питань);

з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, сім’ї, молоді, освіти та культури (15 засідань, розглянуто 66 питань);

з питань регламенту, законності, правопорядку та територіального устрою (12 засідань, розглянуто 37 питань);

2 спільних засідання постійних комісій.

Детальне вивчення всіх питань на комісіях дозволило в конструктивному руслі працювати безпосередньо на пленарних засіданнях та приймати відповідні рішення.

Також, постійні комісії в межах своєї компетенції здійснювали  контроль за виконанням прийнятих селищною радою рішень.

Виконавча діяльність селищної ради здійснювалася через виконавчий комітет, який проводив свою роботу, спрямовану на вирішення соціально-економічних, адміністративно-господарських, житлово-комунальних  та інших важливих проблем громади. До його складу включені представники різних сфер діяльності та галузей, які мають досвід професійної діяльності і можуть впливати безпосередньо на вирішення ключових проблем населених пунктів.

Виконавчий комітет селищної ради затверджено в складі 14 членів. Засідання виконавчого комітету селищної ради проводяться не менше одного разу на місяць.

У звітному періоді було проведено 21 засідання виконкому, на яких прийнято 255 рішень, які стосувались різних сфер життєдіяльності громади та її мешканців, зокрема:

- затверджено заходи щодо наповнення бюджету Ямпільської селищної територіальної громади, економного, ефективного та раціонального використання коштів та недопущення втрат бюджету Ямпільської селищної територіальної громади в 2021 році,  схвалено прогноз бюджету Ямпільської селищної територіальної громади на 2022-2024 роки;

- утворено місцеву комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Ямпільської селищної ради, селищну  евакуаційну комісію, адміністративну комісію, постійно діючу комісію із встановлення факту отруєння бджіл;

- закріплено територiю обслуговування за закладами загальної середньої та дошкiльної освiти Ямпільської селищної ради;

- затверджено мережу закладів освіти Ямпільської селищної ради на 2021/2022 навчальний рік та класів, груп, контингенту учнів, вихованців у них, організовано харчування та підвезення дітей до закладів освіти;

- прийнято низку рішень з приводу збирання та вивезення побутових відходів на території  Ямпільської селищної ради, послуг з централізованого водопостачання, технічного обслуговування освітлення місць загального користування, присвоєно та змінено поштові адреси об’єктів нерухомого майна, затверджено Схему розташування дорожніх знаків, затверджено заходи про підготовку підприємств, установ та організацій на території Ямпільської селищної ради до роботи в осінньо-зимовій період;

- встановлено піклування та призначення піклувальників над неповнолітніми, утворено комісію з питань захисту прав дитини  при виконавчому комітеті, надано дозволи на вчинення правочинів з нерухомим майном за участю дітей, затверджено висновки про доцільність позбавлення батьківських прав, встановлено опіку над недієздатними громадянами;

- надано низку соціальних послуг жителям громади;

- заслуховувались звіти начальників відділів, керівників комунальних закладів про їх роботу;

- приймалися заходи по відзначенню на території Ямпільської селищної територіальної громади державних та інших свят.

Діяльність виконавчого комітету є відкритою та прозорою.  Робота виконавчого комітету селищної ради спрямована, перш за все, на створення комфортних умов для жителів громади.

 

        На виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» проводиться робота щодо створення необхідних умов для реалізації права громадян на отримання інформації, яка відноситься до категорії публічної.

         Проєкти рішень виконавчого комітету та сесій селищної ради, порядки денні засідань оприлюднюються на офіційному веб-сайті селищної ради відповідно до вимог Регламенту роботи Ямпільської селищної ради.

        Умови і порядок доступу до публічної інформації доведений до відома громадян шляхом розміщення повідомлення на офіційному сайті.

         Одним з основних напрямків діяльності виконавчих органів селищної  ради є робота зі зверненнями громадян, яка проводиться системно та  спрямована на створення необхідних умов для реалізації прав громадян при письмових та усних зверненнях, за принципом доступності та відкритості.  Ведеться планування даної роботи, щоквартально проводиться аналітична робота з питань звернень громадян.

Працівниками виконавчих органів селищної ради та створеними комісіями порушені у зверненнях питання вивчаються у повному обсязі, усі звернення громадян розглядаються у встановлені терміни, своєчасно надаються обґрунтовані відповіді, в разі необхідності на засіданнях виконавчого комітету та сесіях селищної  ради приймаються рішення.

З метою розв’язання своїх проблем до селищної ради протягом  звітного періоду звернулося 693 особи.

          Протягом 2021 року Ямпільською селищною радою розглянуто 476 звернень, з них 23 колективних, 112 громадян звернулися на особистий прийом; 15 звернень були отримані через «гарячу лінію», всі інші звернення надійшли у письмовому вигляді.  За характером основних питань, що порушувалися громадянами у зверненнях, переважне місце займають земельні питання, соціального захисту населення та житлово-комунального господарства.

Усі звернення, які надходять до Ямпільської селищної ради, розглядаються по суті та вчасно, заявникам  надавалися консультації та роз’яснення щодо норм законодавства, актуальних питань державної політики. Протягом року Ямпільська селищна рада працювала у форматі відкритості та прозорості.

           У громаді створено селищний трудовий архів для централізованого тимчасового зберігання документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових або інших правовідносин юридичних і фізичних осіб, та інших архівних документів, що не належать до Національного архівного фонду.

 7100 справ трудового архіву, ліквідованих свого часу установ та підприємств Ямпільського району, які зберігалися в архівному відділі Ямпільської районної державної адміністрації, передані до Ямпільської селищної територіальної громади. Жителі громади, у  разі потреби в отриманні  архівних довідок про заробітну плату, копій документів (з кадрових питань), мають можливість швидко отримати архівні документи.  За звітний період видано 381 довідка.

 

ФІНАНСОВА ТА БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА

 

Доходи бюджету Ямпільської селищної територіальної громади за 2021 рік з урахуванням змін затверджено у сумі 73 320 484 гривні, у тому числі:

загальний фонд – 72 295 593 гривні;

спеціальний фонд – 1 024 891 гривня.

Фактично до бюджету громади за 2021 рік надійшло доходів у сумі 77 059 491 гривня, що становить 105,1 % до уточненого плану на 2021 рік. Надходження загального фонду склали 75 428 530 гривень (104,3%), спеціального – 1 630 961 гривня (159,1%).

Дохідна частина загального фонду бюджету громади, без урахування міжбюджетних трансфертів, виконана на 108,1%. При плані на 2021 рік 42 599 869 гривень фактично надійшло до бюджету громади 46 050 840 гривень, сума перевиконання складає 3 450 971 гривня.

Найбільшу питому вагу серед доходів у 2021 році мали такі надходження:

податок та збір на доходи фізичних осіб – 48,8% (22 457 293 гривні);

плата за землю – 20,0% (9 199 863 гривні);

єдиний податок – 11,2% (5 154 001 гривня);

рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 10,2% (4 686 739 гривень).

Найбільшими платниками в 2021 році були:

ДП «Свеське лісове господарство» – 5 109 468 гривень (11,1%);

ПП «Ямпіль Інвест» – 3 718 861 гривня (8,1%);

відділ освіти, молоді та спорту Ямпільської селищної ради –2 954 785 гривень (6,4%);

ПП «Аграй» – 2 955 518 гривень (6,4%);

КНП «Ямпільська лікарня» Ямпільської селищної ради – 2 294 436 гривень (5,0%);

Ямпільське ДАП «Ямпільський агролісгосп» – 2 155 882 гривні (4,7%).

Міжбюджетні трансферти до загального фонду надійшли в сумі 29 377 690 гривень (98,9% до уточненого плану на 2021 рік).

До спеціального фонду бюджету громади надійшло доходів у сумі 1 630 961 гривня, або 159,1% до уточненого плану на 2021 рік. Сума перевиконання складає 606 070 гривень.

 

 

Слід звернути увагу, що перевиконання дохідної частини вдалося досягнути в результаті:

- залучення нових платників податків, якими було сплачено 424,5 тис.гривень, зокрема суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території громади та не сплачували ПДФО (317,8 тис.гривень), та сплати податку на нерухоме майно суб’єктом, що не декларував майно (106,7 тис.гривень);

- проведення трьох аукціонів на право оренди земельних ділянок комунальної власності сільськогосподарського призначення (168,7 га) ­ 976,6 тис.гривень.

Видатки бюджету громади склали 74 906 320 гривень, або 97,6% до затвердженого плану на рік з урахуванням змін, з них: загальний фонд – 71 789 636 гривень (97,2%), спеціальний фонд – 3 116 684 гривні (106,4%).

Видатки бюджету громади направлено на:

- освіту (дитсадки та школи) – 44 582 229 гривень (питома вага від загального обсягу 59,5%);

- державне управління – 11 038 363 гривні (14,7%);

- культуру і мистецтво – 5 491 625 гривень (7,3%);

- соціальний захист – 4 075 702 гривні (5,4%);

- охорону здоров’я – 3 872 059 гривень (5,2%);

- економічну діяльність - 2 576 280 гривень (3,4%) :

1) виготовлення документації із землеустрою щодо встановлення зміни меж смт Ямпіль, розроблення проєкту землеустрою щодо встановлення меж смт Ямпіль з держекспертизою та розроблення проєкту щодо відведення земельної ділянки за межами населених пунктів;

2) проведення поточного утримання та ремонту, грейдування та підсипання комунальних доріг;

3) реалізація заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості;

4) розроблення проєкту та проведення його експертизи по об’єкту «Капітальний ремонт даху будинку № 7 по вулиці Ботанічна в смт Ямпіль Сумської області»;

5) очищення тротуарів та вулиць від снігу;

6) утримання вуличного освітлення;

7) придбання обладнання та механізмів довгострокового використання;

8) оплата послуг з позачергової технічної перевірки правильності роботи засобів обліку;

9) оплата послуг з розробки Стратегії сталого розвитку Ямпільської селищної територіальної громади на період до 2027 року);

- житлово-комунальне господарство – 1 572 141 гривню (2,1%);

- фізичну культуру і спорт – 828 015 гривень (1,1%);

- міжбюджетні трансферти – 716 576 гривень (1,0%);

- іншу діяльність – 153 330 гривень (0,3%):

1) утримання водія пожежної машини;

2)ліквідація стихійних сміттєзвалищ;

3) оплата послуг з обстеження (позапланового) об`єкта «Каналізаційні очисні споруди в смт Ямпіль Шосткинського району Сумської області») .

Із бюджету громади у 2021 році надано міжбюджетних трансфертів (інші субвенції) таким бюджетам:

1) обласному бюджету Сумської області в сумі 697 726 гривень, у тому числі на:

- здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд учасників антитерористичної операції (операції Об’єднаних сил), членів сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції (операції Об’єднаних сил), інших ветеранів війни та добровольців із числа учасників антитерористичної операції (операції Об’єднаних сил), осіб, які супроводжують особу з інвалідністю внаслідок війни І групи, за проїзд автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування в Сумській області – 75 880 гривень;

- здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування в Сумській області – 14 530 гривень;

- придбання шкільного автобуса, обладнаного місцями для дітей з особливими освітніми потребами, на засадах співфінансування – 570 000 гривень;

- співфінансування закупівлі ноутбуків для педагогічних працівників комунальних закладів загальної середньої освіти та їх філій – 37 316 гривень;

2) районному бюджету Шосткинського району в сумі 11 609 гривень на проведення оплати за надання соціальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 №558 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги»;

3) бюджету Шосткинської міської територіальної громади в сумі 7 241 гривня на видатки з обслуговування, придбання обладнання та матеріалів, проведення ремонтів, відрядження комунальній установі «Інклюзивно-ресурсний центр Шосткинської міської ради Сумської області».

На виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам бюджетних установ та закладів Ямпільської селищної ради з бюджету громади використано кошти в сумі 58 604 633 гривні, на придбання медикаментів – 23 099 гривень, на придбання продуктів харчування – 916 491 гривню, на оплату за спожиті комунальні послуги та енергоносії – 4 235 661 гривню, на соціальне забезпечення – 526 231 гривню та на поточні трансферти іншим бюджетам – 109 260 гривень.

У звітному періоді забезпечена своєчасна виплата заробітної плати працівникам бюджетних галузей та інших соціальних виплат, прострочена заборгованість з їх виплати відсутня.

 

 

У 2021 році на виконання селищних програм за рахунок загального та спеціального фондів бюджету громади передбачено кошти в сумі 9 392 508 гривень, профінансовано за рік 8 202 752 гривні, або 87,3% до передбаченого плану на рік (з урахуванням змін).

Зокрема, за звітний період кошти виділено на такі програми:

- програма розвитку надання медичної допомоги населенню комунальним некомерційним підприємством «Ямпільська лікарня» Ямпільської селищної ради на 2021 рік – 3 872 059 гривень;

- селищна комплексна програма соціального захисту населення на 2021 рік – 448 391 гривня;

- селищна цільова програма «Житлово-комунальне господарство та благоустрій населених пунктів на 2021 рік» – 1 910 318 гривень;

- селищна цільова програма «Регулювання земельних відносин на 2021 рік» – 82 000 гривень;

- програма залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату в Ямпільській селищній територіальній громаді на 2021-2023 роки – 47 000 гривень;

- селищна цільова програма «Розвиток пожежної охорони, забезпечення пожежної безпеки та підтримки Місцевої пожежної охорони на 2021 рік» – 70 175 гривень;

- селищна цільова програма «Природоохоронні заходи місцевого значення на 2021 рік» – 83 154 гривні;

- селищна цільова програма «Розвиток фізичної культури та спорту на 2021 рік» – 10 095 гривень;

- селищна цільова програма «Освіта Ямпільщини на 2021-2025 роки» – 1 280 567 гривень;

- селищна цільова програма «Культурно мистецька програма на 2021 рік»- 220 264 гривні;

- програма фінансової підтримки комунального підприємства «Ямпільське» Ямпільської селищної ради на 2021 рік – 178 729 гривень.

У 2022 році заплановано:

- збільшення власних надходжень до бюджету Ямпільської СТГ за рахунок  роботи з платниками податків в частині своєчасної та повної сплати податків до місцевого бюджету;

- створення сприятливих умов для підприємств, що здійснюють діяльність на території Ямпільської громади, але сплачують податки до інших бюджетів, для сплати податків за місцем фактичної діяльності;

- у зв’язку з постійним зростанням ціни на енергоносії, розроблення та виконання заходів щодо раціонального та економного використання енергоносіїв головними розпорядниками коштів;

- забезпечення своєчасної виплати заробітної плати з нарахуванням працівникам бюджетної сфери та здійснення розрахунків за енергоносії та інші видатки в межах помісячного розпису.

 

ЕКОНОМІІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

 

З метою вдосконалення правового регулювання господарських та адміністративних відносин Ямпільською селищною радою у 2021 році було прийнято 8 регуляторних актів:

  • Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2022 рік;
  • Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на 2022 рік;
  • Про встановлення ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців на території Ямпільської селищної територіальної громади на 2022 рік;
  • Про затвердження Правил благоустрою території населених пунктів Ямпільської селищної ради;
  • Про затвердження Правил утримання домашніх тварин;
  • Про затвердження Правил додержання тиші в населених пунктах Ямпільської селищної ради;
  • Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами на території Ямпільської селищної ради;
  • Про затвердження Порядку визначення плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності територіальної громади Ямпільської селищної ради.

При здійсненні регуляторної діяльності селищна рада керувалася принципами доцільності, ефективності, збалансованості, передбачуваності, прозорості та врахування громадської думки.

Аналізи регуляторного впливу до проєктів регуляторних актів підготовлені розробниками з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 №308  «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта».

В установлені терміни проводилися відстеження результативності регуляторних актів. Протягом 2021 року проведено 4 базових та 3 повторних відстеження результативності діючих регуляторних актів.

На виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»  рішенням шістнадцятої сесії Ямпільської селищної ради від 17.12.2021 затверджено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Ямпільської селищної ради на 2022 рік, згідно з яким в 2022 році заплановано прийняття 3 регуляторних актів.

Для забезпечення відкритості та прозорості регуляторної діяльності на офіційному веб-сайті Ямпільської селищної ради у розділі «Регуляторна діяльність» постійно здійснюється актуалізація матеріалів (інформаційних тощо) з питань регулювання господарської діяльності, зокрема, розміщено План діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Ямпільської селищної ради, забезпечено доступ до діючих регуляторних актів, проєктів та аналізу регуляторного впливу регуляторних актів, звітів з відстеження результативності регуляторних актів, інших документів, підготовлених в процесі впровадження селищною радою регуляторної діяльності.

Протягом року працівниками відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної діяльності проводилася робота по залученню коштів державного бюджету. У результаті проведеної роботи Ямпільською селищною радою отримано фінансування у рамках субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового Інтернету в сільській місцевості. Сума субвенції склала 1 321 139 гривень. Завдяки цьому 20 закладів соціальної інфраструктури в 10 населених пунктах громади підключено до широкосмугового Інтернету, це:

с.Прудище (Прудищенський філіал КЗ Ямпільський ЦКіД);

с.Антонівка (фельдшерський пункт, Антонівський філіал КЗ Ямпільський ЦКіД);

с.Шатрище (сільська лікарська амбулаторія, Шатрищенський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа I-III ступенів – ДНЗ);

с.Білиця (фельдшерський пункт, Білицький філіал КЗ Ямпільський ЦКіД),

с.Степне (фельдшерсько-акушерський пункт, Степненський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа I-III ступенів – ДНЗ, Степненський філіал КЗ Ямпільський ЦКіД);

с.Паліївка (фельдшерсько-акушерський пункт, Паліївський філіал КЗ Ямпільський ЦКіД);

с-ще Привокзальне (Ямпільський дошкільний навчальний заклад ясла-садок «Малятко»);

с.Імшана (Імшанський філіал КЗ Ямпільський ЦКіД, Імшанська загальноосвітня школа I-IIIступенів);

с.Воздвиженське (амбулаторія ЗПСМ, Воздвиженський філіал КЗ Ямпільський ЦКіД, Воздвиженський навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа I-III ступенів –ДНЗ);

с.Грем’ячка (фельдшерський пункт, Грем’яцький філіал КЗ Ямпільський ЦКіД).

Завдяки цьому населення зазначених населених пунктів отримало змогу користуватися швидкісним Інтернетом.

У рамках державної підтримки розвитку агропромислового виробництва, а саме – тваринництва, спеціальну бюджетну дотацію отримали 46 суб’єктів за наявні 1743 бджолосім’ї. Загальний розмір отриманої дотації становить 190544,7 гривні (виплата на 1 бджолосім’ю склала 109,3 гривні).

В рамках державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь (посів гречки) 4 сільгосппідприємства Ямпільської територіальної громади отримали зазначену державну субсидію в розрахунку 1518,5 гривні на 1 га, на загальну суму 446 462 гривні.

Значна увага приділялася залученню коштів різних позабюджетних організацій та проєктній діяльності.

Протягом 2021 року Ямпільською селищною територіальною громадою спільно з громадськими об’єднаннями було подано 9 заявок на участь у грантових програмах. За результатами відборів 2 заявки відібрано та включено до проєкту фінансування на 2022 рік,  а саме: «Військово-патріотичний табір «Поліський кордон» - 25 922 гривні, термін реалізації - червень-липень 2022 року та «Рок-мото-фест «Північний кордон»- 34000 гривень, термін реалізації- 31.07.2022.

Крім того, Ямпільська громада – одна з семи громад Сумщини, яких включили до Програми ЄС «Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України», у рамках програми громадою підписано Меморандуми про співпрацю з німецьким виконавчим агентством GIZ.  Проєкт співфінансується Європейським союзом та Федеральним міністерством економічного  співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та передбачає як теоретичну, так і фінансову підтримку громади з питань соціального захисту та надання якісних медичних послуг.

Пріоритетним напрямком в економічній діяльності залишається залучення коштів Державного бюджету, міжнародних організацій для підтримки місцевих товаровиробників, реалізації розвиткових проєктів, що можуть бути реалізовані в громаді.

 

ІНФРАСТРУКТУРА. ТРАНСПОРТ. ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ  ГОСПОДАРСТВО. ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

Від моменту створення Ямпільської ОТГ одним з головних завдань є підтримання дорожньо-мостового господарства у належному стані. Тож, протягом звітного періоду виділено та освоєно коштів підрядними організаціями на зазначені цілі  близько 34 мільйонів гривень, а саме:

- здійснено грейдування та підсипку комунальних доріг Ямпільської селищної територіальної громади на суму 100 000 гривень;

- для ремонту комунальних доріг (вул. Поліська та вул. Спасо-Преображенська) використано кошти у сумі 950 тис. грн. (бюджету громади - 150 000 гривень, коштів обласного бюджету - 800 000 гривень);

- для виконання послуги аварійного ямкового ремонту автомобільної дороги комунальної власності в смт Ямпіль по вулиці Травнева використано кошти у сумі 89 тис. гривень бюджету громади;

- для подальшого поліпшення стану комунальних доріг розроблено проєктно-кошторисну документацію на суму 30 000 гривень, а саме:

поточний середній ремонт покриття автомобільної дороги комунальної власності по вул. Поліська у смт Ямпіль (окремими ділянками), загальна кошторисна вартість будівництва у поточних цінах складає 4098,562 тис. гривень;

поточний середній ремонт покриття автомобільної дороги комунальної власності по вул. Бузкова у смт Ямпіль (окремими ділянками), загальна кошторисна вартість будівництва у поточних цінах складає 2561,629 тис. гривень;

поточний середній ремонт покриття автомобільної дороги комунальної власності по вул. Шкільна у смт Ямпіль (окремими ділянками), загальна кошторисна вартість будівництва у поточних цінах складає 3759,156 тис. гривень.

Тримається на контролі і ремонт доріг загального користування та державного значення. Завдяки плідній співпраці з Сумською обласною державною адміністрацією було проведено дрібний-середній ремонт на автомобільній дорозі О-191804 Орлівка-Воздвиженськ-Т-19-15 на ділянці Грем'ячка-Воздвиженське, загальна сума використаних коштів склала 10 млн. гривень; поточний середній ремонт дороги О-191801Ямпіль-Свеса-Марчихина Буда-Княжичі по території Ямпільської громади, виконано робіт на суму 800 тисяч гривень.

Проведено тендерні процедури на поточний середній ремонт покриття автомобільної дороги загального користування місцевого значення 0191805 Білиця-Антонівка-Івот-Коротченкове-Остроушки, км 0+000 – км 13+840, сума укладеного договору на виконання робіт склала 123 055 552,74 гривні, початок та завершення робіт планується провести в 2022 році. Також, відбувся тендер на проведення робіт з поточного середнього ремонту покриття автомобільної дороги загального користування місцевого значення 0191802/Т-19-15/- Білиця-Степне, км 0+000-км 13+200; вартість робіт згідно з результатами тендеру склала 76 611 870,32 гривні, роботи було розпочато в кінці 2021 року, повне завершення робіт планується в 2022 році.

Не залишається без уваги автомобільна дорога державного значення Т-1915: в кінці 2021 року на території Ямпільської селищної ради був проведений аварійний ремонт на загальну суму 9 млн.гривень.

Рішенням чотирнадцятої сесії Ямпільської селищної ради восьмого скликання від 26.10.2021 утворено комунальне підприємство «Ямпільське» Ямпільської селищної ради. З метою забезпечення виконання покладених на комунальне підприємство завдань було затверджено програму фінансової підтримки КП «Ямпільське». Загальний обсяг фінансування склав 133 000 гривень.

З метою укріплення матеріально-технічної бази підприємства було придбано та передано КП «Ямпільське» два відвали для чистки снігу на загальну суму 59 000 гривень та розкидач дорожніх сумішей вартістю 27 000 гривень. Не залишився осторонь в розвитку підприємства соціально-відповідальний аграрний бізнес. У рамках угод про соціально-економічний розвиток територій Ямпільської селищної ради приватним підприємством «Ямпіль-Інвест» придбано та передано трактор Lovol 504 та причіп 2ПТС-4 на зальну суму 500 000 гривень. Приватним підприємством «Аграй» придбано та передано подрібнювач деревини PL-160к вартістю 141 500 гривень.

Селищна рада планує і надалі всебічно сприяти розвитку комунального підприємства та укріпленню його матеріально-технічної бази, внаслідок чого буде розширено спектр  послуг, які підприємство буде здійснювати.

         З метою захисту навколишнього природного середовища на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ використано кошти у сумі 40 103 гривні.

         Пріоритетним завданням Ямпільської селищної ради залишається забезпечення населення якісною питною водою.

                З метою його виконання проведено наступні заходи:

- встановлено систему електрозахист та прилади обліку води на свердловині по вул. Садова в с. Привокзальне на суму 36 302 гривні, виготовлено паспорт на вказану артсвердловину вартістю 4 000 гривень;

- придбано  дві шафи керування насосом з реле тиску та вертикальний гідроакумулятор 500л з обв’язкою та комплектуючими (с. Шатрище та с. Воздвиженськ) на суму 57 тис. гривень;

- для оплати відшкодування витрат житлово-комунальних послуг з водопостачання та водовідведення на придбання обладнання ТОВ «Водолій-БС» було витрачено кошти у сумі 97 878 гривень, а саме: насосний агрегат PLP 630/19 на суму 80 778 гривень та шафу керування VS1R15-37-400AX54 з пристроєм плавного пуску на суму 17100 гривень;

- проведено поточний ремонт колодязя в с. Імшана. Вартість робіт склала 25 000 гривень;

- з метою приведення каналізаційних очисних споруд в смт Ямпіль у належний стан було здійснено їх позапланове обстеження та топографо-геодезичну зйомку прилеглої території. Вартість робіт склала 42 000 гривень і 10 000 гривень відповідно, що дасть можливість розробити проєктно-кошторисну документацію та брати участь у конкурсному відборі по залученню коштів екологічного фонду та за рахунок Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2022 – 2026 роки.

         Слід відмітити, що протягом 2021 року селищною радою велася цілеспрямована робота по недопущенню збільшення тарифів для населення селища з водопостачання та водовідведення. Для аналізу та врегулювання питання залучалися фахівці департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності Сумської обласної державної адміністрації.

Для виконання заходів з благоустрою населених пунктів Ямпільської селищної територіальної громади було здійснено придбання ламп вуличного освітлення на кошти у сумі 18 000 гривень та оплачено послуги по заміні ламп вуличного освітлення на суму 55 300 гривень.

Спільно з місцевими підприємцями розпочато роботу по освітленню

громадських місць та територій закладів автономними вуличними ліхтарями на сонячних батареях. Придбано і встановлено 8 ліхтарів.  Це спільний проєкт селищної ради та активних підприємців громади.

Громада долучилася до реалізації програми Президента України «Активні парки – локації здорової України»: здійснено закупівлю матеріалів на суму 25 000 гривень і забезпечено облаштування парку.

За рахунок коштів селищного бюджету придбано та встановлено нові в’їзні знаки з новою символікою Ямпільскої територіальної громади на суму 30 000 гривень, у 2022 році планується продовження робіт у цьому напрямку.

         Розроблено проєкт та проведено експертизу по об’єкту «Капітальний ремонт даху будинку № 7 по вулиці Ботанічна в смт Ямпіль Сумської області» вартістю 39 000 гривень, що дасть можливість селищній раді спільно зі співвласниками будинку реалізувати цей проєкт.

 

Розвиток земельних відносин

        За звітний період за оперативними даними власниками земельних часток (паїв) укладено 3642 договори оренди землі з сільськогосподарськими товаровиробниками на загальну площу 12253 га.

Землі державної власності, комунальної власності, невитребувані та не переоформлені земельні частки (паї) використовувалися сільгоспвиробниками згідно з укладеними договорами оренди землі на загальну площу 5346 га, з виплатою орендної плати 5 887 170 гривень.

З метою збільшення надходжень коштів до місцевого бюджету від орендної плати за використання земель було укладено 52 договори  оренди землі, загальною площею 1300 га.

Для  продажу права оренди на земельних торгах у формі аукціону  окремими лотами рішеннями сесій селищної ради включено до переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення 378 земельних ділянок загальною площею 3113 га, з них:

- проведено 3 земельні торги у формі аукціону, якими передано земельні ділянки в оренду на 7 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в кількості 19 земельних ділянок загальною площею 169 га з виплатою орендної  плати 976 621 гривню, що становить 74,4 % від нормативної грошової оцінки землі (переможцями торгів стали: ПП «Аграй», ПП «Ямпіль Інвест», фермерське господарство «Неплюєвські ворота», громадянин Фесунов Руслан Васильович);

- підготовлено матеріали до земельних торгів у формі аукціону з продажу права оренди на 59 земельних ділянок загальною площею 673 га.

Проведено моніторинг земель державної власності сільськогосподарського призначення, які після травня 2021 року згідно зі змінами до законодавства є землями комунальної власності. Виявлено 211 ділянок загальною площею 1160 гектарів.

Для забезпечення учасників антитерористичної операції  передано у власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства 11 громадянам загальною площею 22 га.

Рішенням селищної ради зарезервована земельна ділянка площею 32  га сільськогосподарського призначення земель запасу комунальної власності для забезпечення учасників АТО, які є мешканцями Ямпільської селищної територіальної громади.

Проведена інвентаризація (моніторинг) земель комунальної власності сільськогосподарського призначення, які на даний час є самозаліснені загальною площею 560 га та інвентаризація (моніторинг) земель водного фонду (12 річок та 94 водних об’єктів.)

Основними напрямками роботи, що забезпечать наповнення бюджету громади та допоможуть врегулювати окремі земельні питання у 2022 році залишаються:

-забезпечення учасників антитерористичної операції земельними ділянками для ведення особистого селянського господарства в межах норм безоплатної приватизації мешканцям Ямпільської селищної територіальної громади;

- проведення інвентаризації земельних ділянок комунальної власності сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів та включені до переліку продажу права оренди на земельних торгах у формі аукціону орієнтовною площею 550 гектарів;

- проведення інвентаризації земельних ділянок під господарськими шляхами і прогонами на території ради з метою передачі їх в оренду сільськогосподарським виробникам;

- проведення земельних торгів у формі аукціону з продажу права оренди  59 земельних ділянок загальною площею 673,4869 гектара.

 

ОСВІТА

 

Протягом звітного періоду здійснено заходи, спрямовані на покращення якості надання освітніх послуг, забезпечення кожній дитині рівного доступу до здобуття якісної освіти, підвищення ефективності надання освітніх послуг.

Дошкільною освітою охоплено 167 дітей, що становить 74% від загальної кількості дітей віком від 1 до 6 років, із них 2 дитини перебуває під соціально-педагогічним патронатом.

Освітній процес у закладах дошкільної освіти забезпечують 22 педагоги. Середня заробітна плата вихователя складає 7417,86 гривні, утримання одного вихованця коштує бюджету селищної територіальної громади 33798,34 гривні в рік.

Загальну середню освіту здобуває 727 учнів.

Збережено мережу позашкільних закладів громади. До занять у 60 гуртках та спортивних секціях закладів позашкільної освіти залучено 766 учнів, що складає 105% ( за рахунок занять дітей у декількох гуртках).

Здобуття дошкільної, початкової, базової та повної загальної середньої освіти забезпечують 7 закладів освіти: 1 дошкільний заклад, 1 опорний заклад з філією І-ІІ ступенів, 4 навчально-виховні комплекси, 1 загальноосвітня школа.

У 2021/2022 навчальному році всього відкрито 43 класи, середня наповнюваність класів у селищі – 22,2 учнів, у сільській місцевості – 4 учні.

Для забезпечення стовідсоткового охоплення дітей загальною середньою

 освітою систематично здійснюється підвіз 78 учнів до закладів освіти чотирма шкільними автобусами.

Освітній процес у закладах загальної середньої освіти здійснюють 111 педагогів. Середня заробітна плата вчителя – 10 014,15 гривні.

Утримання одного учня в громаді в рік складає 39 891,60 гривні, по області – 31 968 гривень, по Україні – 26 752 гривні.

Гарячим харчуванням забезпечено 522 учні (73%), із них безкоштовно (витрати 100% за рахунок бюджету громади) харчуються: 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 84 дитини із малозабезпечених сімей, 7 дітей із числа внутрішньо переміщених осіб, 32 дитини, батьки яких є учасниками антитерористичної операції, операції об’єднаних сил та 5 дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах.

У 2021 році для опорного закладу - Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 - придбано новий шкільний автобус вартістю 1 900,0 тисяч гривень. Кошти на придбання автобуса були виділені з державного (1330, тисяч гривень) та місцевого (570,0 тисяч гривень) бюджетів на умовах співфінансування.

Ефективне функціонування закладів освіти Ямпільської селищної ради не можливе без зміцнення їх матеріально-технічної бази.

У 2021 році з метою створення нового освітнього середовища в рамках реалізації концепції «Нова українська школа» для учнів 1 класу придбано 5 ноутбуків, 60 комплектів меблів, 5 мультимедійних проекторів, 5 багатофункціональних пристроїв, 3 електронні освітні ресурси, 5 ламінаторів та дидактичні матеріали на загальну суму 317,191 тис. гривень, із них 267,281 тис. гривень субвенція з державного бюджету, 49,910 тис. гривень кошти бюджету Ямпільської селищної територіальної громади.

Для організації дистанційного навчання, у рамках національного проєкту «Ноутбук кожному вчителю» від Міністерства освіти і науки та Міністерства цифрової трансформації України за рахунок коштів державної субвенції на умовах співфінансування з місцевим бюджетом придбано 21 ноутбук для педагогів Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1, Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 та Імшанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам придбано комплект мультимедійного обладнання (інтерактивна дошка, проектор в комплекті з ноутбуком і багатофункціональним пристроєм) для Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 на суму 68,9 тис.гривень.

За кошти бюджету Ямпільської селищної територіальної громади у 2021 році здійснено заміну чотирьох вікон у Ямпільській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 на суму 27,9 тис. гривень та лінолеуму в коридорах другого та третього поверхів Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 на суму 41,21 тис. гривень; придбано твердопаливний котел для приміщення Ямпільського Центру дитячої та юнацької творчості вартістю 48,0 тис. гривень, матеріали та котел для теплиці Ямпільської станції юних натуралістів (31,6 тис. гривень), шини для шкільних автобусів Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 та Воздвиженського навчально-виховного комплексу: загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад (35,4 тис. гривень), акумулятори для шкільного автобуса Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 (7,9 тис. гривень), спортивний інвентар та будматеріали для Ямпільської дитячо-юнацької спортивної школи (7,2 тис. гривень та 9,7 тис. гривень).

Придбано комплект спортивного інвентарю для Ямпільського ДНЗ «Малятко на суму 31,5 тис.гривень та виготовлено проєктно – кошторисну документацію на ремонт внутрішніх санвузлів вартістю 15 тис. гривень.

За кошти бюджету громади (331 тис.гривень) виготовлено проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2. З цим проєктом громада взяла участь у конкурсному відборі комплексних проєктів по програмі «Велике будівництво». По Сумській області було відібрано 5 шкіл, у тому числі і Ямпільську ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. Будівництво планується провести протягом 2022-2023 років.

Одним із показників якості надання освітніх послуг є результати навчального року, зокрема, за результатами складання зовнішнього незалежного оцінювання випускниками одинадцятих класів у загальнообласному рейтингу шкіл у 2021 році Ямпільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 посіла одинадцяте місце.

Похвальними листами «За високі досягнення у навчанні» у 2020/2021 навчальному році нагороджено 42 здобувачів освіти 4-8 та 10 класів.

Свідоцтва про базову середню освіту з відзнакою отримали 4 здобувачі освіти, свідоцтва з відзнакою про повну загальну середню освіту – 3 випускники 11-х класів.

Участь у тестуванні основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання взяли 28 учнів, що становить 82% від загальної кількості випускників.

Успіхи, здобутки в освітянській сфері залежать від педагогічної майстерності, професіоналізму, компетентності педагогічних працівників.

Так, вищу кваліфікаційну категорію мають 18% учителів закладів загальної середньої освіти, звання «старший учитель» - 10% педагогів, звання «учитель-методист» - 3% педагогів.

Значні досягнення має громада у позашкільному вихованні.

Протягом 2021 року вихованці Ямпільської станції юних натуралістів та Ямпільського Центру дитячої та юнацької творчості стали переможцями у 10 міжнародних, 9 всеукраїнських і 14 обласних конкурсах.

Керівник гуртків Ямпільської станції юних натуралістів Кожедуб Юлія Сергіївна взяла участь у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Джерело творчості» та зайняла ІІІ місце.

Впродовж року вихованці Ямпільської станції юних натуралістів представляли Сумську область на Всеукраїнському зльоті учнівських виробничих бригад, трудових аграрних об’єднань закладів загальної середньої та позашкільної освіти у м. Києві, де вибороли ІІ та ІІІ місця.

У лютому 2021 року Ямпільський Центр дитячої та юнацької творчості спільно з ГО «Планета мистецтв» і Асоціацією КВН України провели дистанційний Всеукраїнський фестиваль гумору та сатири «Усмішка Полісся». У ньому взяли участь 13 дитячих команд з різних куточків України. Команда КВН «Гарні діти» виборола ІІІ місце, а команда «Угарні діти» - ІІ місце в різних номінаціях фестивалю.

У вересні 2021 року команда КВН «Гарні діти» представляла Ямпільську селищну територіальну громаду на Всеукраїнському фестивалі дитячих та юнацьких команд КВН України «Жарт-птиця» у м. Затока, де виборола ІІІ місце.

Учень Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Пуксін Антон став переможцем (І місце) Всеукраїнського конкурсу робіт юних фото аматорів «Моя Україно!», а учениця цієї ж школи Насеннік Дар’я протягом 2021 року отримувала стипендію голови Сумської обласної державної адміністрації обдарованим учням – переможцям олімпіад, турнірів, конкурсів, спортивних змагань.

         Пріоритетним завданням на 2022 рік залишається створення умов для отримання якісних освітніх послуг. Для цього плануємо через співфінансування залучити кошти з державного бюджету на наступні цілі:

- проведення капітального ремонту опорного закладу громади - Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2;

- розпочати роботи по встановленню протипожежної сигналізації, направлено пропозиції по будівлі Ямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, де наявний проєкт з експертним висновком на суму1,3 млн. гривень;

-придбання твердопаливного генератора з комплектуючими для комунального закладу Ямпільська дитячо-юнацька спортивна школа;

- забезпечити перехід шкіл громади на нові стандарти шкільного харчування;

- забезпечити організацію харчування в закладах освіти відповідно до норм та Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305;

- продовжити забезпечення розвитку спортивної інфраструктури громади, покращення умов для організації занять фізичною культурою та спортом;

- облаштувати теплицю на базі комунального закладу Ямпільська станція юних натуралістів для вирощування квітів та розсади.

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

 З метою надання соціальної підтримки жителям громади за рахунок коштів місцевого бюджету, відповідно до Селищної комплексної програми соціального захисту населення на 2021 рік забезпечено опрацювання 99 заяв щодо надання матеріальної допомоги, допомога надана на суму 236,1 тис. гривень.

Для надання:

- матеріальної допомоги на лікування онкохворим громадянам – 49 заяв, допомога надана на суму 98,0 тис. гривень;

- матеріальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії на лікування – 1 заява на суму 2,0 тис. гривень;

- матеріальної допомоги на лікування громадянам – 16 заяв на суму 8,0 тис. гривень;

- матеріальної допомоги на поховання жителів громади, не застрахованих в системі соціального страхування – 8 заяв  на суму 4,0 тис. гривень;

- матеріальної  допомоги на проїзд особам з інвалідністю І групи, які потребують гемодіалізу до лікувальних установ Сумської області для проходження лікування у відділенні хронічного гемодіалізу – 3 заяви  на суму 6,6 тис. гривень;

       - щомісячної стипендії особі, якій виповнилось 90 років  та щорічної грошової допомоги особі з інвалідністю внаслідок війни, яка брала участь у бойових діях під час Другої світової війни до Дня Перемоги  на суму  3,4 тис. гривень ;

      - щорічної матеріальної допомоги до Дня пам’яті Чорнобильської трагедії – 18 заяв на суму 6,6 тис. гривень;

      - одноразової матеріальної допомоги до державних свят учасникам бойових дій, які мають нагороди та відзнаки за участь в АТО/ООС - 1 заява  на суму 1,0 тис. гривень;

     - матеріальної допомоги прийомній, багатодітній сім’ї, яка виховує прийомну дитину з інвалідністю, голова родини є учасниками антитерористичної операції, у зв’язку з пожежею в будинку, у сумі 40,0 тис. гривень.

    - матеріальної допомоги родині, в якій виховується дитина, хвора на муковісцидоз, на суму 66,5 тис.гривень.

Для організації проїзду пільгових категорій громадян автомобільним транспортом  1 березня 2021 року укладені угоди з ФОП Войтешенко М.І на маршруті С-Буда-Шостка, пільговий рейс здійснюється по понеділках, та з КП “Княжицьке” на маршруті Княжичи-Глухів, пільгові рейси здійснюються  в перший, третій вівторок, другий, четвертий четвер, на загальну суму 15,0 тис. гривень. За 2021 рік 232 пенсіонери звернулись за талонами для проїзду.

Також, укладена угода з Конотопською дирекцією залізничних перевезень регіональної філії “Південно-Західна залізниця” Акціонерного Товариства “Українська залізниця” на пільговий проїзд окремих категорій громадян залізничним транспортом у приміському сполученні на суму 10,2 тис. гривень.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859 “Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі” 3 особам призначена компенсація та проведено виплату на суму 39,9 тис. гривень.

За 2021 рік відділом соціального захисту населення селищної ради підготовлено 131 проєкт рішення виконавчого комітету Ямпільської селищної ради про надання соціальних послуг, в т.ч. 6 про надання соціальних послуг стаціонарного догляду в будинках–інтернатах.

 Крім того, у громаді проводилися заходи для соціального забезпечення населення, здійснюється підтримка та консультації населення з питань оформлення субсидій та всіх видів допоміг.

Протягом 2021 року спеціалістами  відділу соціального захисту населення селищної ради було оформлено документи для призначення  усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг  згідно з чинним законодавством 1993 сім’ям.

Придбано 4 путівки для дітей пільгової категорії до заміського оздоровчого дитячо-юнацького табору «Сонячний» на суму 23,8 тис. гривень.

Зареєстровано протягом року 9 колективних угод та змін до них.

За звітний період надійшло 38 повідомлень про встановлені факти вчинення насильства в сім’ї. Здебільшого, це насильство у відношенні до жінок з боку чоловіків, які зловживають алкогольними напоями, проведено відвідування сімей, з членами родин проведено відповідні профілактичні бесіди щодо здорового способу життя та налагодження зв’язків між членами родини.

         Службою у справах дітей селищної ради забезпечується виконання повноважень, встановлених законодавством України щодо соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. У 2021 році було організовано та проведено 23 спільних профілактичні рейди «Діти вулиці». За результатами проведеної роботи на облік служби у справах дітей селищної ради було поставлено 12 дітей, які перебували в складних життєвих обставинах, із 6 сімей. Здійснено 130 відвідувань сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Направлено до поліції 14 клопотань про притягнення 7 батьків до адміністративної відповідальності за виявлення фактів неналежного виконання батьківських обов’язків. На первинний облік було поставлено 5 дітей, позбавлених батьківського піклування, надано дітям відповідний правовий статус. Організовано та проведено 3 засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Ямпільської селищної ради.

На території Ямпільської селищної ради  з грудня 2020 року функціонує комунальна установа «Ямпільський  територіальний центр надання соціальних послуг» Ямпільської селищної ради. Діяльність територіального центру спрямована на підтримку життєдіяльності, соціальної активності та повноцінного життя непрацездатних громадян.

На базі установи функціонують 2 відділення: відділення соціальної допомоги вдома, відділення комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю, які надають соціальні послуги на території Ямпільської селищної ради та Дружбівської міської ради на умовах співфінансування.

         Протягом 2021 року комунальною установою «Ямпільський територіальний центр надання соціальних послуг» Ямпільської селищної ради надано послуги 272 громадянам, з них відділенням соціальної допомоги вдома обслуговувалося 256 громадян.

При територіальному центрі функціонує пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації. Протягом 2021 року його послугами користувалися 19 громадян.

Функціонує пункт прийому та видачи речей, раніше бувших у вжитку.

Протягом 2021 року у відділенні комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю курс реабілітації пройшли 37 дітей з інвалідністю та 4 особи з інвалідністю.

З метою максимального наближення якісних адміністративних послуг до населення громади при Ямпільській селищній раді утворено відділ «Центр надання адміністративних послуг», який розпочав свою роботу 15 липня 2021 року.

Відділом надається 99 адміністративних послуг, таких як:  державна реєстрація нерухомості та бізнесу, реєстрація місця проживання, реєстрація потужностей операторів ринку, паспортні послуги, послуги Держгеокадастру та видача різного роду довідок. Найбільш популярними є послуги з державної реєстрації нерухомості, реєстрації місця проживання та послуги Держгеокадастру.

Станом на 01.01.2022 з моменту створення центру надання адміністративних послуг його працівниками надано 4236 послуг на суму 279971 гривня, у тому числі послуг з державної реєстрації нерухомості на суму 2267720 гривень, з державної реєстрації бізнесу - на 7020 гривень, з реєстрації місця проживання - на 3555,5 гривні та послуг Держгеокадастру - на суму 42676 гривень. Загалом у 2021 році від державної реєстрації нерухомості, бізнесу та реєстрації місця проживання до бюджету селищної ради надійшло 480509,9 гривні.

У напрямку соціального захисту планується:

- участь у Програмі  ЄС «Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України»: підвищення кваліфікації керівників та соціальних працівників КУ «Ямпільський територіальний центр надання соціальних послуг» з метою покращення  організації та надання соціальних послуг;

- розроблення стратегії розвитку КУ «Ямпільський територіальний центр надання соціальних послуг», спрямованої на підвищення якості соціальних послуг населенню;

- розширення та надання спектру соціальних послуг,  введення послуги «Університету третього віку», впровадження новітніх технологій та інноваційних моделей соціальної роботи.

 - реалізація заходів Селищної комплексної програми соціального захисту населення на 2022-2024 роки, де передбачаються заходи по забезпеченню  надання адресної грошової допомоги на лікування, пільгове перевезення громадян, на вирішення інших питань, пов’язаних зі складними життєвими обставинами найбільш незахищеним мешканцям громади, учасникам АТО/ООС, ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС.

 

Охорона здоров’я

 

Мережа медичних закладів Ямпільської селищної територіальної громади включає: Ямпільську лікарню, амбулаторію загальної практики – сімейної медицини с. Воздвиженське, сільську лікарську амбулаторію с. Шатрище, 4 фельдшерсько-акушерських пункти (с.Усок, с.Паліївка, с.Грем’ячка, с. Степне), 1 фельдшерський пункт(с.Антонівка). Штатна чисельність працівників закладу становить 211 фізичних осіб в т.ч. 28 лікарів, 94 середніх медичних працівників. Протягом 2021 року закладом отримано 39 230 626,23 гривні (місцевий бюджет – 3669902,83 гривні; кошти від НСЗУ – 33897116,87 гривні; кошти за рахунок власних надходжень (госпрозрахунок) – 1663606,53 гривні). Отримане фінансування (за 12 пакетами послуг програми медичних гарантій) повністю забезпечувало видатки на оплату праці і утримання мережі. У закладі забезпечено надання безоплатних послуг, передбачених умовами договору з НСЗУ. Основною задачею працівників закладів охорони здоров’я Ямпільської громади залишається надання доступних медичних послуг у межах програмних медичних гарантій.

Протягом 2021 року придбано дороговартісного обладнання на суму 1 316 700,00 гривень: (фіброгастроскоп – 529 800,00 гривень; аналізатор біохімічний – 612 900,00 гривень; концентратор кисневий – 174 000,00 гривень).

Проблемним питанням є повне незабезпечення фінансуванням проведення медичних оглядів військовозобов’язаних.

З метою енергозбереження та економії енергоресурсів придбано діючу котельню на альтернативних видах палива та проведено заміну 60 вікон по поліклінічному та хірургічному відділеннях.

З метою доведення електричних мереж до першої категорії надійності розпочато роботи по проєктуванню і придбанню дизельного генератора потужністю не менше 70кВт.

Проведено повну заміну системи водопостачання лікарні.

Розпочато ремонт хірургічного відділення, заплановано для реалізації в 2022 році приведення електромереж у відповідність з будівельними нормами, придбання та встановлення дизельгенератора для забезпечення безперебійної подачі електроенергії.

 

Фізична культура та спорт

Проведення спортивно-масових заходів у громаді здійснює дитячо-юнацька спортивна школа, тренери секцій і гуртків, вчителі фізичної культури спільно з активними жителями громади.

З метою охоплення  усіх верств населення громади фізичною культурою і спортом, у  2021 році провели такі  фізкультурно-масові заходи: 

  • селищний турнір з волейболу, присвячений памяті Олександра Сергійка та Ігоря Сергієнка;
  • турнір Ямпільської громади з волейболу;
  • відкритий селищний турнір з волейболу з нагоди Дня селища;
  • турнір з волейболу з нагоди Дня села Шатрище;
  • волейбольний «турнір чотирьох» серед команд смт Свеса, м. Дружба, смт Ямпіль та с. Воздвиженське;
  • відкритий турнір Ямпільської громади з карате «Олімпійські надії»;
  • шаховий турнір «Кубок перемоги», присвячений памяті тренера-викладача О. Сергійка;
  • відкритий дитячий турнір з футболу серед команд селища Ямпіль;
  • дитячий турнір з волейболу з нагоди Дня селища;
  • шаховий турнір з нагоди Дня селища;
  • шаховий турнір до Дня захисника та захисниць України.

Команди громади взяли участь у 18 змаганнях. Усього до занять фізичною культурою та спортом було залучено 294 особи.

Щороку в закладах освіти проводяться Олімпійський тиждень, Олімпійський урок.

Загальна чисельність штатних працівників сфери фізичної культури і спорту  (у закладах освіти) станом на 01 жовтня 2021 року склала 8 осіб.

Тренерський склад ДЮСШ - 5 тренерів-викладачів.

У дитячо-юнацькій спортивній школі спортом займається 112 осіб.

На організацію та проведення заходів з фізичної культури та спорту бюджетом Ямпільської селищної територіальної громади було передбачено

30 тис.гривень.

Пріоритетним завданням залишається залучення до занять фізичною культурою і спортом дорослого населення.

 

Культура

 

Реалізація державної політики в галузі культури, охорони культурної спадщини здійснюється відділом культури і туризму селищної ради спільно із закладами культури, старостами старостинських округів  громади. Забезпечено вільний розвиток культурно-мистецьких процесів, всіх видів культурних послуг і культурної діяльності, розвиток аматорського мистецтва.

Збереження культурного надбання та традицій – одне з найголовніших завдань, що стоїть перед галуззю культури. Проте кожна традиція, якою б привабливою вона не була, потребує оновлення, осучаснення, модернізації.

Базова мережа закладів культури Ямпільської селищної ради включає 4 комунальні заклади:

- Ямпільський центр культури і дозвілля та 10 філіалів у селах громади; 

- Ямпільська публічна бібліотека, яка складається з 8 бібліотек-філій;

- Ямпільська мистецька школа (навчаються діти з смт Ямпіль та смт Свеса);

- Ямпільський краєзнавчий музей.

         Центр культури і дозвілля – це сучасний перспективний інструмент для формування єдності в громаді, можливість в одному місці зібрати дітей, молодь, дорослих і людей старшого покоління, аби всі охочі могли проводити своє дозвілля за інтересами: від активного відпочинку та занять у спортивних секціях до генерування і втілення нових ідей у просторах для спілкування, виховання загальнолюдських цінностей, чеснот, патріотизму через різноманітні «квести», туристичні маршрути, участь у вокальних та інструментальних колективах — все це та багато іншого культурно-дозвіллєві центри повинні будуть використовувати у своєму арсеналі надання культурно-освітніх послуг.

У 2021 році в Ямпільському центрі культури і дозвілля діяло 32 клубних формування, а також 1 колектив із званням «зразковий» та 5 аматорських колективів зі званням «народний».

Протягом 2021 року центром культури і дозвілля було проведено 109 культурно-мистецьких заходів, серед яких слід відзначити за своєю масштабністю: заходи до Міжнародного дня прав жінок і миру, Міжнародного дня захисту дітей, Дня Конституції України, Дня незалежності України та Дня Ямпільської громади, новорічно-різдвяні заходи. 

Відбулося 2 заходи регіонального рівня:

- відкрите спортивно-патріотичне свято «Козацькі забави» в с. Грем’ячка; 

-відкритий фестиваль-конкурс фольклорних колективів та вокальних ансамблів «Народні джерела» в смт Шатрище, де брало участь 10 творчих колективів з Ямпільської, Дружбівської та Свеської територіальних громад.

Започатковано І фестиваль-конкурс мистецтв «Ямпільський зорепад» в рамках проведення днів сіл у 9 населених пунктах громади з концертними програмами за участю аматорів сцени та виставками декоративно-ужиткового мистецтва.

У соціальній мережі Фейсбук презентовано 5 онлайн акцій, з них 4 національно-патріотичного спрямування, які набрали багато переглядів.

Творчі колективи комунального закладу брали участь у 4-х обласних заходах. За результатами відкритого обласного онлайн-конкурсу автентичного співу «Пісенне перевесло» фольклорний колектив «Гарні молодиці» Усоцького філіалу зайняв ІІІ місце.

За звітний період в Ямпільському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Ямпільщина: побутова порцеляна та фаянс. ХХ століття». Брали участь у Всеукраїнському фестивалі «На гостини до горюнів» у с. Нова Слобода Конотопського району з етношоу «Родина», представлено культурно-просвітницький виставковий проєкт «Мое серце б’ється в ритмі моєї країни» (центральний парк смт Ямпіль).

На території громади також діє громадський історико-меморіальний музей М.М. Неплюєва. Музейним закладом організовано заходи з відзначення 170-річчя від дня народження М.М.Неплюєва. Видано брошуру «Християнин, подвижник, вчитель». Проведено монтажні роботи із вмурування у стіну будівлі старостату в с. Воздвиженське  унікального артефакту 1910 року: мармурової плити з місця незбудованого Хрестовоздвиженського храму.

Придбано котел для опалення Грем’яцької філії комунального закладу Ямпільський центр культури і дозвілля вартістю 42 164 гривні.У комунальному закладі Ямпільська мистецька школа Ямпільської селищної ради навчається 98 учнів: 56 з смт Ямпіль, 42 з смт Свеса. У 2021 році учні школи здобули перемоги у 16 дистанційних міжнародних та всеукраїнських конкурсах.

Книжковий фонд Ямпільської публічної бібліотеки складає 48611 примірників. У 2021 році до фонду надійшло 982 примірники на суму 56037 гривень. За кошти спецрахунку придбано 55 примірників книг на суму 3495 гривень та здійснено передплату періодичних видань на суму 9692 гривні.

Виділено кошти з місцевого бюджету сумі 35 тис.100 гривень на друк книги «Ямпіль крізь роки».

За звітний період проведено 135 масових заходів.

На наступний рік по закладах культури планується:

- реалізація спільних проєктів за участю громадських організацій: «Військово-патріотичний табір «Поліський кордон» та «Рок-мото-фест «Північний кордон»;

- підготовка та відкриття виставок у краєзнавчому музеї: «Жива традиція поколінь» та Ямпільщина через призму побутового скла»;

- підготовка та проведення урочистостей з нагоди 145-річчя від дня народження видатного селекціонера-садовода  С.Ф.Черненка;

- упорядкування матеріалів, наявних в історико-меморіальному музеї М.М. Неплюєва з перспективою друкованого видання;

- проведення фестивалів фольклорних колективів та вокальних ансамблів «Народні джерела», «Ямпільський зорепад»;

         - проведення відкритого спортивно-патріотичного свято «Козацькі забави»;

         - виготовлення облікової документації на об’єкт культурної спадщини будинку М.М.Неплюєва за адресою: село Воздвиженське, провулок Парковий, 3 Шосткинського району Сумської області з метою включення об’єкту до державного реєстру історико-архітектурної спадщини, що дасть можливість залучити кошти з державного бюджету для реставрації будівлі та прилеглої території.

Підсумовуючи роботу за  рік, можна сказати, що більшість запланованого нам вдалося виконати, не можна сказати, що було легко, проте в громаді працьовиті, небайдужі, чуйні, цілеспрямовані люди, які переймаються проблемами громади і не стоять осторонь, щоб їх вирішити. Щиро вдячна таким людям, які займають активну громадську позицію, відкриті до діалогу й всебічно підтримують владу.

Також, дякую депутатському корпусу селищної ради за розуміння та  підтримку у прийнятті важливих рішень, необхідних для забезпечення життєдіяльності та розвитку громади.

Окрема вдячність соціально відповідальному бізнесу, підприємствам, сільгосппідприємствам, підприємцям, які підставляють своє плече у вирішенні численних питань комунальної сфери, у задоволенні звернень громадян: керівникам ДП «Ямпільський агролісгоп» Котлярову Олексію Федоровичу, Свеського держлісгоспу Закусилі Олегу Миколайовичу та Олинського лісництва Доніку Сергію Івановичу;  керівникам сільгосппідприємств «Ямпіль- Інвест» Андрущенку Олександру Миколайовичу, «Аграй» Сивинському Ігорю Олександровичу, ТОВ «Агрофірма Світанок» Будлянській Марії Яківні, ФРГ «Неплюєвські ворота» Карабану Петру Юрійовичу, ТОВ «Україна» Отрошку Миколі Миколайовичу, ТОВ «Гетьманське» Яременку Анатолію Володимировичу, ПП «Надія» Олійнику Віктору Петровичу, ТОВ «Імшана – насіння» Петраковій Валентині Іванівні, ТОВ «Миронівське» Ворхлику Сергію Олександровичу, ФГ «Зоря» Пугачу Богдану Івановичу,  підприємцям Ковальову Петру Васильовичу, Рябусі Миколі Миколайовичу, Бондарю Олександру Єгоровичу, Зайцю Ігорю Миколайовичу, Кулику Олегу Олександровичу, Ждану Віталію Васильовичу,  Козюлі Людмилі Петрівні, Машковському Сергію Володимировичу, Сизоненку Олександру Дмитровичу, Ступаку Сергію Михайловичу, Пучеку Роману Сергійовичу, Каланчуку Володимиру Павловичу, Бодаєвій Олесі Василівні, Дуплик Світлані Василівні, Супрун Галині Василівні, Тихоновій Тетяні Панасівні, Свинаренко Світлані Іванівні.

Дякую за розуміння та підтримку.

          Сподіваюся на  подальшу  співпрацю  і  взаєморозуміння, активність  і свідомість  громадян.   Разом будемо й надалі працювати в обраному напрямку в інтересах і на благо громади, для загального добра й благополуччя, намагаючись максимально і в повному обсязі задовольнити потреби жителів, а головне – виправдати довіру людей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь