Ямпільська громада
Сумська область, Шосткинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо засобів виявлення інфрачервоних маячків наведення ракетно-бомбових ударів агресора

Дата: 09.03.2022 14:03
Кількість переглядів: 598

 

Фото без описуАналіз тактики застосування авіації та ракетного озброєння РФ по ураженню вітчизняних об'єктів доводить, що одним із методів наведення ударів (у тому числі - на кінцевій траєкторії польоту крилатих ракет) є встановлення силами ДРГ супротивника інфрачервоних маячків.

ІЧ маячки, що використовуються для прихованого позначення будь-яких об'єктів або напрямків на місцевості, випромінюють у діапазоні роботи приладів нічного бачення, як правило – окулярів нічного бачення (ОНБ). Це довжина хвилі приблизно 0,8-0,86 мікрометрів (800-860 нанометрів) – ближній інфрачервоний діапазон. Неозброєним поглядом це випромінювання не видно.

Для виконання завдання по позначенню об'єкта маячок необхідно встановити в потрібному місці (як правило – на вертикальній «ніжці» що втикається у грунт або кріплення до металевої поверхні за допомогою магніту), включити його та проконтролювати роботу. У будь якому випадку, маячок має бути розміщений на відкритому (видимому з неба) місці та забезпечувати ІЧ випромінення у верхню напівсферу. Контролювати роботу маячка його оператор може через ОНБ або завдяки миготінню оптично видимого діода під кришкою самого маячка.

Для виявлення маячка пілоти використовують окуляри чи системи нічного бачення.

Для ідентифікації маячка серед інших джерел інфрачервоного випромінювання, які можуть знаходитися поблизу нього (ліхтарі освітлення, відкритий вогонь, працюючі двигуни і т.д.) випромінювання маячка обов'язково модулюється і виглядає як послідовність видимих ??у засобах нічного бачення світлових імпульсів. Також може застосовуватися кодування послідовності, з метою запобігання заміни маячка з метою дезінформації.

Виявлення ІЧ маячків, що встановлюються ворожими силами, можливе силами оборони України із застосуванням як ОНБ, так і цивільної оптичної техніки. Оскільки ближній ІЧ діапазон межує з оптичним діапазоном, то чутливі відео та фото камери, що забезпечують зйомку при низькому освітленні (1-0,1 люкси) також можуть «бачити» випромінювання маячка. Можливість зйомки об'єктів за низького освітлення сьогодні широко поширена і в камерах сучасних смартфонів, що дозволяє застосовувати їх для виявлення маячків.

Особливістю виявлення маячка цивільною оптикою є те, що помітний він лише у сутінкову та темну пору доби. При яскравому освітленні його випромінювання нижче за поріг освітленості об'єкта денним світлом. Виявлення маячка в такому випадку можливе із застосуванням діафрагми, що знижує освітленість матриці приладу. Приклад цього – встановлення на лінзи ОНБ заглушок з каліброваним отвором у центрі.

Ще одна особливість ІЧ випромінювання у вказаному діапазоні – залежність дальності його видимості стану атмосфери. Туман, висока вологість та хмари істотно знижують силу випромінювання в цьому діапазоні і, як наслідок, дальність видимості маячка.

При виявленні маячка слід враховувати можливість захисту у його конструкції. Наприклад, при його встановленні може бути увімкнено захист від переміщення. При такій спробі в кращому разі маячок може призвести до непридатності («спалити» електронну частину), у гіршому випадку - вибухнути.

Якщо маячок неможливо зняти, його слід накрити матеріалом, що не пропускає ІЧ випромінювання. Надійність накриття перевіряється тим самим приладом, яким був виявлений маячок.

Також, у ході проведення заходів з виявлення маячків супротивника, слід зазначити, що такі маячки необов'язково розташовуються на самому об'єкті атаки. Якщо підібратися до об'єкта неможливо, маячки можуть розташовуватися у вигляді будь-якої геометричної фігури (лінії або трикутника) з об'єктом у її середині (центрі).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь