Ямпільська громада
Сумська область, Шосткинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День пам'яті жертв політичних репресій

Дата: 18.05.2022 09:15
Кількість переглядів: 387

Фото без описуДень пам'яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.

«Великий терор» – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 роках з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. 

Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування. Заарештовані були фактично позбавлені права на захист чи оскарження вироку. Як правило, свідчення не перевірялись, доказами провини арештованого слідство не цікавилось. Слідчі психологічним знущанням і нелюдськими тортурами «вибивали» потрібні зізнання. В 1937 році дозвіл на застосування методів «фізичного впливу на підозрюваних» (тобто тортур) було дано на найвищому рівні ЦК ВКП (б).

По всій Україні розкидані місця масових поховань людей, позбавлених свободи, гідності, майна, замордованих та безневинно страчених: Биківнянський ліс під Києвом, Рутченкове поле у Донецьку, урочище Триби на Полтавщині та багато інших. Тільки у Биківнянських могилах за різними даними захоронено  від  20  до 100 тисяч жертв.

Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.  Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Сучасна цивілізація категорично не приймає прояви тоталітарного правління такі як голодомори, депортації, політичні переслідування і тим більше фізичне знищення людей. Натомість путінська росія повторно наслідує всі ці ганебні методи на нашій рідній землі у ХХІ столітті.

Сьогодні Україна героїчно бореться за звільнення від окупантів, за життя без тортур та насилля, а також за те, щоб сталінські методи Великого терору не мали продовження у всьому світі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь