Ямпільська громада
Сумська область, Шосткинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дерусифікація та позбавлення наслідків колоніального минулого

Дата: 27.07.2022 10:35
Кількість переглядів: 659

На всіх етапах існування імперсько-російська та радянсько-комуністична системи продумано нав’язували на теренах, де їм вдавалось укоренитися, свої політоніми й топоніми, русифікуючи в такий спосіб місцеве життя та розчиняючи корінну ідентичність в імперському наративі. Українцям судилося практично всюди на своїй землі побачити маркування Москвою української території топонімами, які були чужинськими для нас і підміняли нашу національну самобутність. Правителі цієї системи знали, що роблять, насаджуючи нам, українцям, свої назви, свої імена, свої так звані геройства й цінності: їхнього, радянського, російського мало бути багато скрізь, на кожному кроці, щоб українці, в кожному великому місті чи в декілька тисяч жителів селищі змалечку звикали до цих назв як до рідних, своїх, невіддільних.

Війна, що прийшла до нас зі сходу вісім років тому, що вибухнула з новою силою на світанку 24 лютого 2022 року і розв’язана російським агресором під надуманими гаслами та метою «демілітаризації й денацифікації», а насправді заради винищення нашого мирного народу й нашої української цивілізації, набатом нагадує всім нам: тільки раби можуть називати свої вулиці, площі та проспекти іменами завойовників!

Без звільнення від такого топонімічного спадку годі сподіватися на незворотність так тяжко вистражданих змін і реформ. Процвітання суспільства не може настати у викривленому, деформованому гуманітарно-культурному просторі. Багатими та справді вільними стають лише ті країни, які сповідують свою національну систему цінностей. У чужій парадигмі вони можуть бути лише придатками.

Для сучасної України декомунізація та деколонізація — це дещо важливіше, ніж просто позбавлення від рудиментів радянського минулого у вигляді комуністичних топонімів, пам’ятників вождям чи назв чужих міст, річок, гір та імен. В нинішніх умовах цей процес означає деколонізацію й дерусифікацію в цілому, що дорівнює самозбереженню нації.

враховуючи вищевикладене є необхідність позбавлення території Ямпільської селищної територіальної громади шляхом перейменування назв та об’єктів, населених пунктів, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів, підприємств, установ, організацій, найменованих на честь подій, діячів історії та культури російської федерації, населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць держави-агресора, які вшановують події та діячів, пов’язаних з історією та культурою російської федерації, найменовані на честь населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць держави-агресора, викривлюють історію України, використовуються російськими пропагандистами в інформаційному просторі з метою дискредитації України.

У багатьох містах України вже стартував цей процес.

Запрошуємо мешканців Ямпільської селищної територіальної громади долучитися до опитування щодо необхідності здійснення заходів дерусифікації та позбавлення наслідків колоніального минулого.

ОПИТУВАННЯ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь