Ямпільська громада
Сумська область, Шосткинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЖИВЕМО БЕЗ БОРГІВ!

Дата: 25.08.2022 15:01
Кількість переглядів: 247

     В процесі своєї життєдіяльності, сміття продукує кожен мешканець. Рівень накопичення побутових відходів в останній час виріс в рази завдяки особливостям сучасної життєдіяльності. Це і велика кількість різноманітних упаковок, і побутових предметів із “запрограмованим” невеликим терміном використання, тощо. Це гори сміття! На превеликий жаль, за вивіз сміття сплачують не всі мешканці. Також є  досить багато боржників  з боку ФОПів, кооперативів, підприємств та інших юридичних осіб. Не сплачуючи кошти за сервіс з вивезення сміття, люди самі ж наражають себе на сміттєвий колапс.

Адже, у свою чергу, комунальне підприємство може опинитись в такій ситуації, що не буде мати змогу купувати пальне для вивезення сміття, ремонтувати автотранспорт, сплачувати заробітну плату. Тому керівництво підприємства вимушене вживати радикальних заходів для стягнення заборгованих сум зі споживачів-боржників. З приводу цього виникає багато питань від мешканців тому, хочемо надати відповіді на самі актуальні.

  1. Чого чекати тим, у кого є заборгованість зі сплати за послуги з поводження (вивезення та захоронення) з твердими побутовими відходами?

Якщо споживач має заборгованість за житлово-комунальні послуги і відмовляється сплачувати її в добровільному порядку або укласти договір реструктуризації, то така заборгованість стягується у судовому порядку. При цьому судовий процес проходить в «спрощеному» порядку шляхом видачі судового наказу, без виклику сторін, відповідно до Розділу 2 Цивільного процесуального кодексу України.

    Також у відповідності до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України, кредитор має право вимагати сплату заборгованості з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від суми боргу.
    Якщо боржник не реагує на повідомлення, заклики сплатити за спожиті послуги, свідомо накопичує борги, не звертається за допомогою, то справа передається до суду. А вже за рішенням суду на боржника накладають санкції – від заборони виїзду за кордон до арешту рухомого й нерухомого майна. У разі позитивного рішення суду, відбувається стягнення боргу в примусовому порядку, а це і додаткові витрати. У першу чергу – на кошти боржника, шляхом їх арешту та списання з рахунків без згоди власника рахунку. У разі відсутності у боржника коштів та цінностей, достатніх для задоволення вимог, стягнення  звертається на майно, Тому наполегливо радимо не накопичувати борг, а вирішувати питання, шляхом повної сплати заборгованості або укладення договору розстрочення заборгованості.

  1. Чи є певна межа заборгованості, після якої справа вирішується в суді?

Відповідно до статті 3 Цивільного процесуального кодексу, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів без будь-яких обмежень.


      Отже, особа має право заявляти вимогу про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг незалежно від розміру заборгованості. Це може бути будь-яка сума заборгованості в рамках принципів «доцільності» та «розумності».

  1. Як можна “по-мирному” врегулювати питання заборгованості?

Боржник може врегулювати питання заборгованості на будь якому етапі. Якщо справа на боржника вже розглядається у суді, то боржник на будь-якій стадії судового процесу, відповідно до частини 2 статті 207 Цивільного процесуального кодексу України, за домовленістю з кредитором може укласти мирову угоду.

Якщо ж на боржника не було подано до суду, то він може скористатися правом та укласти договір розстрочення заборгованості звернувшись до КП «Ямпільське» за адресою: смт Ямпіль бульв. Ювілейний, 1,  кабінет                 № 15,17.

  1. На яких підставах нараховуються штрафні санкції на заборгованість за житлово-комунальні послуги?

Відповідно до частини 2 статті 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. При цьому вимога кредитора по сплаті штрафних санкцій може бути заявлена в будь-який час, як в судовому так і в досудовому порядку. Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, не застосовуються

  1. Отримано судовий наказ, але на судове засідання не викликали.

Вимоги про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг розглядається судом в порядку наказного провадження. (пункт 3 частини 1 статті 161 Цивільного процесуального кодексу України)
Наказне провадження – це самостійний і спрощений вид судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення.

Тому, ні кредитор ні боржник не викликаються на судове засідання.

  1. Судовий наказ скасовано, а заборгованість ні.

Судовий наказ – це особлива форма судового рішення, яке видається за результатом розгляду справи в наказному провадженні.

Ухвала про скасування судового наказу є процесуальним документом суду, яким скасовується лише документ – судовий наказ, але не заборгованість.
     Ухвала про скасування судового наказу не скасовує заборгованість та є підставою для звернення кредитора з тими ж вимогами (заборгованістю) в порядку позовного провадження, але при цьому боржник несе додаткові витрати.

  1. Право на отримання інформації щодо заборгованості за житлово-комунальні послуги з вивезення та захоронення ТПВ.

Згідно із законодавством Споживач має право звернутися для отримання будь-якої інформації, зокрема щодо заборгованості за житлово-комунальні послуги. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, пропозиції, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати (частина 7 статті 5 Закону України «Про звернення громадян»).

  1. Відсутність договору про надання комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від їх оплати.

Згідно із ч. 5 статті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Відмова споживача (іншої особи, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача) від укладання договору з виконавцем комунальної послуги не звільняє його від обов’язку оплати фактично спожитої комунальної послуги, наданої таким виконавцем.
     Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов’язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

  1. Що робити, якщо споживач не погоджується з розрахунком заборгованості за житлово-комунальні послуги?

У разі якщо споживач не погоджується з розрахунком заборгованості за житлово-комунальні послуги, то він може звернутися в абонентський відділ КП «Ямпільське»( за адресою: смт Ямпіль бульв. Ювілейний, 1,  кабінет № 15,17) для того, щоб скласти акт звіряння взаєморозрахунків. Для цього необхідно надати такі документи:

– паспорт або документ, що його замінює (оригінал, для можливості перевірки автентичності копій);

– у разі зміни кількості осіб зареєстрованих у помешканні або зміни власника підтверджуючі документи (довідку про склад сім’ї, договір купівлі- продажу, тощо).

  1. Сплата заборгованості за комунальні послуги попереднього власника у порядку спадкування

Якщо новий власник набув право власності у порядку спадкування, то він відповідно до статті 1218 Цивільного Кодексу України отримує всі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок його смерті, в розмірі вартості спадкового майна.
Отже, у разі прийняття спадщини спадкоємцем на нього покладаються усі обов’язки щодо заборгованості за комунальні послуги.

 

Шановні мешканці! Вчасно і повністю сплачуйте за послуги збору, вивезення та захоронення сміття. Закликаємо всіх, без винятку, дбати про чистоту рідного селища та дотримуватись правил благоустрою. Лише таким чином ми разом забезпечимо чистоту і порядок в селищі, де проживають наші родини та наші діти.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь