Ямпільська громада
Сумська область, Шосткинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До 8-ої річниці створення служби пробації.

Дата: 02.02.2023 11:41
Кількість переглядів: 101

До 8-ої річниці створення служби пробації.

Не залишаємо з проблемами на самоті: пробація – можливості для змін.

Для особи, яка вчинила правопорушення, пробація – це насамперед підтримка та мотивація до змін, професійна і всебічна допомога у виборі правильного напрямку життя, це можливість змінитись без позбавлення волі, без травмування психіки, якісний кінцевий результат в напрямку забезпечення безпеки суспільства. Саме цей лейтмотив є головним у плануванні та проведенні соціально-виховної роботи з суб’єктами пробації.

Часто трапляється так, що у суб’єкта пробації відсутня можливість навіть посвідчити свою особу, бо відсутній відповідний документ. Звичайно, багатьом з них вдається його отримати, адже наявні на те підстави. Але є такі випадки, коли на облік органу пробації потрапляє особа, яка взагалі не має причетності до громадянства України і має свідоцтво про народження радянського зразка у виді «зеленої книжечки». Це діти з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, де батькам важливіше знайти та вживати алкогольні напої, ніж займатися дітьми та слідкувати за своєчасним оформленням відповідних документів; діти-сироти, які змалечку стали на злочинний шлях, бо не мали перед собою інших прикладів, а в підсумку, у виправних установах провели значну частину свого життя і навіть не задумувалися над тим, що їх особи не зареєстровані у жодних базах обліку громадян України, хоча з території України вони жодного разу з моменту народження не виїжджали.

Саме з таким випадком стикнулися працівники пробації Шосткинського районного сектору №2. На облік був поставлений мешканець м. Дружба, засуджений Н., батьки якого мали п’ятеро дітей, але щодня зловживали спиртними напоями і зовсім не займалися дітьми. Н. став дитиною, яка з неповнолітнього віку вчиняла злочини та відбувала кримінальні покарання. Саме органом пробації було виявлено відсутність у 30-річної людини паспорта громадянина України і наявність свідоцтва про народження, виданого у 1989 році. Засуджений має надто нестабільну психіку, боїться усіх органів і установ державної влади, особливо, органу поліції, зовсім не вміє спілкуватися з людьми та стримувати свої емоції, натомість, добре вміє ображати людей, вчиняти скандали, правопорушення та має виключно нецензурний лексикон. Зрозуміло, що усі його спроби добитися хоча б якоїсь інформації щодо оформлення документів для отримання паспорту у 31 рік завершилися невдачею та відчаєм.

Прийшов час допомогти засудженому з боку органу пробації. Не зважаючи на те, що подібна робота не входить до обов’язків служби пробації, ми розуміли, що крім нас для нього ніхто і нічого не зробить і не робитиме, бо усі посадові особи, до яких звертався засуджений, відправляли його за документами в ті чи інші організації і лише потім погоджувалися його приймати та працювати з документами, які необхідно було ще знайти та створити. Органом пробації були проведені зустрічі і бесіди з рідними Н., під час яких роз’яснювалося про необхідність оформлення нового свідоцтва про народження, а згодом, і паспорта; були знайдені свідки, документи і докази постійного перебування і проживання засудженого на території України протягом 31 року, зроблені довідки, які встановлюють особу. Наступним кроком стало складання позовної заяви до суду про встановлення факту проживання засудженого на території України станом на 24 серпня або 13 листопада 1991 року, організація явки до суду усіх учасників процесу, в тому числі рідних Н. та свідків. Так, позовну заяву, звичайно, має писати адвокат, але адвокату треба за це заплатити, в бюро безоплатної правової допомоги – вакантна посада. Ось і виходить, що крім органу пробації людині і допомогти більше нікому… Тим часом спливає умовний строк, засуджений знімається з обліку органу пробації, але справа по оформленню паспорта ще не завершена. Покинути розпочате і тим самим відвернутися від людини, яка і зараз потребує допомоги та підтримки? Для чого тоді було починати і хто доведе справу до логічного завершення? Зрозуміло, що ніхто, крім нас, звичайно. Судове засідання пройшло вдало, з позитивним результатом і повністю задоволеними судом вимогами позивача, тобто засудженого, і, нарешті – знов спільне відвідування міграційної служби, оформлення заяви на отримання громадянства України. Ще тривалий час оформлення документів вже у Києві і довгоочікуваний дозвіл на оформлення паспорта громадянина України. Тепер Н. має перший у своєму житті новенький пластиковий паспорт, пишається цим, має змогу виїжджати з постійного місця проживання, працювати у м. Києві, подорожувати країною. У нещодавній телефонній розмові, яка відбулася за його ініціативою, знов пролунали слова вдячності за допомогу в оформленні найважливішого в його житті документа, надія на встановлення у найближчому майбутньому миру у всій нашій країні, адже саме його рідне місто наразі перебуває під періодичними обстрілами окупантів…

У даний час Шосткинським районним сектором №2 філії ДУ «Центр пробації» в Сумській області здійснюється аналогічна допомога: вже отримане громадянство України, і, вже на стадії  оформлення перший в житті паспорта громадянина України. Цього разу це молода жінка з числа дітей-сиріт, мешканка смт. Ямпіль, яка також має бурхливе минуле, в якому не було часу, можливості і необхідних знань для своєчасного оформлення особистих документів. Але перебування на обліку органу пробації у прямому сенсі слова кардинально змінило все її життя у кращий бік. Вже знайдені усі архівні документи, підготовлена відповідна позовна заява до суду, яка повністю задоволена і набрало чинності рішення суду, яким встановлено факт проживання засудженої на території України станом на 24 серпня 1991 року,оформлено належність до громадянства України. Триваєпідготовка паспорта громадянина України, реєстрація шлюбу, віра в перемогу і краще майбуття… Крім цього, дівчина активно приймає участь у здійсненні волонтерської діяльності щодо плетіння теплих шкарпеток для наших захисників.

Дійсно, цікаво працювати з застосуванням нестандартного підходу і методів роботи, радісно, коли є в житті клієнтів пробації позитивні зміни, це означає, що час потрачений не марно. Пробація – це дійсно можливості для змін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь