Ямпільська громада
Сумська область, Шосткинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всі власники земельних часток (паїв) повинні оформити право власності до 1 січня 2025 року

Дата: 18.01.2024 15:47
Кількість переглядів: 258

Фото без опису

Відповідно до статті 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» у власників земельних часток (паїв) є час до 1 січня 2025 року, щоб оформити право власності на земельні ділянки.

Це стосується власників сертифікатів на право  на земельну частку (пай), які не оформили земельні ділянки  в установленому законом порядку.

 Якщо ж власник сертифікату не використає своє право до 1 січня 2025 року, то вважатиметься, що такі власники ділянок автоматично відмовилися від землі. Така земельна частка (пай) після формування її у земельні ділянки, на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

Право на земельну частку (пай) засвідчується сертифікатом. Так як сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах і вартість.

Яка ж процедура оформлення земельної частки (паю) у власність?

Для оформлення права власності на земельну частку (пай), необхідно здійснити такі дії:

  • звернутися до відповідної ради, за місцем розташування земельних ділянок, із письмовим клопотанням про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості). До заяви необхідно додати: копію сертифікату на земельну частку (пай); копію свідоцтва про вступ у спадщину; нотаріально посвідчений договір про набуття права власності на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права власності на земельну частку (пай);
  • після отримання рішення ради необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). У процесі розробки вказаної документації формуються земельні ділянки і їм присвоюються кадастрові номери, видаються Витяги з Державного земельного кадастру;
  • після отримання Витягів з Державного земельного кадастру, необхідно звернутися до відповідної ради для затвердження технічної документації із землеустрою та виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок;
  • із рішенням про затвердження технічної документації необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельні ділянки. За результатами реєстрації отримати Витяг про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, а саме земельні ділянки.

Отже для повноцінного використання земельної частки (паю) селищна рада рекомендує провести процедуру оформлення права власності згідно чинного законодавства України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь